HÄNT PÅ KAJEN

Vi har fått många historier om Tollare berättade för oss. På 70-talet anordnades tex Sveriges Grand Prix här utanför – ett två timmars båtrace i Duvnäsviken där det gick i 100 knop tills de boende på Duvnäs udde satte stopp för tävlingen. Kraschade båtar var det gott om, och på kajen bedrev tydligen en ingift kungahusmedlem någon form av verksamhet.

Ett fantastiskt läge för ett pappersbruk tyckte fabrikör Hedenström i alla fall när han startade upp sin verksamhet här på 1920-talet som producerade papper till dags- och kvällstidningarna under 40 års tid.

I samband med att pappersbruket gick i konkurs flyttar familjen Ström sitt kafferosteri från stan och in i en del av det gamla bruket medan andra delar av fabriksbyggnaderna användes till varvsverksamhet och byggandet av bland annat segelbåten RJ 85.

Men stora delar av det gamla bruket stod länge övergivna och huserade både ungdomar, graffitimålare och annat löst folk. Det sägs också att Clark Olofsson höll sig undan i det gamla bruket när han var på rymmen under 90-talet. Den nedgångna industrimiljön passade även perfekt för inspelning av några scener i Stieg Larssons Millenium-triologi.

Idag är det en helt annan skyline som möter oss och när det nya Tollare nu växer fram är kajen redo för ett nytt kapitel. Precis som fabrikör Hedenström tycker vi att det är ett fantastiskt läge men vi vet att en kvarterskrog inte är någonting utan sina stammisar. Och vi är så glada att få vara med och skriva en ny historia tillsammans med er.